Gezinshuis en Zelfstandigheidstraject
In ons gezinshuis bieden wij zes kamers aan voor de opvang van jongeren met complexe gedragsproblematiek. We werken als franchisenemer onder het label gezinshuis.com, dat samenwerkt met zorgverleners die de jongeren bij ons plaatsen. Onze focus ligt op jongeren vanaf 14 jaar, aan wie we een veilige en stabiele woonomgeving bieden. Naast het werken aan hun gedragsproblematiek, bereiden we hen ook voor op de volgende stap in hun leven: zelfstandig wonen.
Naarmate de jongeren richting de 16 jaar gaan, bespreken we in het netwerkberaad samen met betrokkenen of zij klaar zijn voor het zelfstandigheidstraject. Dit traject is een logische en cruciale vervolgstap op de begeleiding die ze in ons gezinshuis ontvangen.
Tijdens ons werk hebben we ervaren dat de overgang naar zelfstandigheid vaak te snel komt voor jongeren, vooral bij het bereiken van hun 18e verjaardag. Gelukkig is de leeftijdsgrens voor verlengde jeugdzorg inmiddels verhoogd naar 21 jaar, waardoor we meer tijd hebben om hen goed voor te bereiden. Veel jongeren zijn nog niet klaar voor volledig zelfstandig wonen vanwege factoren zoals het niet afronden van hun opleiding, het ontbreken van een vast inkomen of onvoldoende vaardigheden om op eigen benen te staan. Ook is er vaak een tekort aan geschikte woonruimte.
Met ons zelfstandigheidstraject spelen we hierop in door jongeren geleidelijk te trainen en te begeleiden in hun stap naar zelfstandigheid. Vanaf een vroeg moment laten we hen ervaring opdoen in zelfstandig wonen, terwijl wij op de achtergrond 24/7 beschikbaar zijn voor begeleiding en ondersteuning. Zo zorgen we ervoor dat ze beter zijn voorbereid op het leven buiten ons gezinshuis, met een stevige basis om zelfstandig te functioneren in de maatschappij.
De jongeren die nog in het gezinshuis verblijven, zijn actief onderdeel van ons gezinsleven en ontvangen nabijheid en structuur. Tegelijkertijd worden jongeren in het zelfstandigheidstraject voorbereid om voor zichzelf te zorgen, maar met de geruststelling dat ze altijd op ons kunnen terugvallen voor begeleiding en gezelligheid. Daarnaast krijgen zij begeleiding van een ambulant medewerker en/of een gedragswetenschapper vanuit de zorgaanbieder (het kernteam). Voor iedere jongere wordt in overleg met het netwerkberaad een toekomstplan op maat gemaakt, waarmee we hen optimaal ondersteunen in hun groei naar zelfstandigheid.
Op deze manier vormen het gezinshuis en het zelfstandigheidstraject een geïntegreerde aanpak waarbij de begeleiding van jongeren doorloopt van intensieve zorg naar zelfstandigheid.