Begeleiding en structuur
Elke dag is er begeleiding vanuit de gezinshuisouders, die in dezelfde woning wonen en daardoor 24/7 bereikbaar zijn. Deze constante aanwezigheid zorgt voor een vertrouwde omgeving waar jongeren zich kunnen ontwikkelen. Naast de begeleiding door gezinshuisouders is er ondersteuning van een gedragswetenschapper en/of ambulant medewerker vanuit de zorgaanbieder. We maken gebruik van de methodiek jongerencoaching, waarbij het betrekken van het netwerk van de jongere een belangrijke rol speelt. De begeleiding is op maat en verloopt in drie fasen, die worden toegepast op zowel het reguliere gezinshuis als het zelfstandigheidstraject.
Fase 1: Kennismaking
Tijdens de eerste fase richten we ons op het in kaart brengen van de jongere en zijn/haar situatie. Er wordt een netwerkberaad georganiseerd waarin we samen met de jongere en betrokkenen een duidelijk beeld krijgen van zijn/haar achtergrond, behoeften en uitdagingen. We brengen de leefgebieden van de jongere systematisch in kaart, zoals:
Daarnaast wordt het perspectief van de jongere vastgesteld en een analyse gemaakt van de competenties en de ondersteuning die nodig is. Op basis hiervan bepalen we samen met de jongere en het netwerk de vervolgstappen in zijn/haar ontwikkeling.
Fase 2: Veranderfase
Tijdens de veranderfase wordt gewerkt aan de doelen uit het toekomstplan, met een focus op het versterken van het netwerk en het ontwikkelen van competenties. Er vindt om het half jaar een evaluatie plaats met het kernteam, netwerk, eventuele jeugdbeschermer/voogd en de jongere gehouden. Deze fase is cruciaal in de voorbereiding van de jongere op een zelfstandig leven binnen de maatschappij.
Fase 3: Afbouwfase
In deze fase, die begint zodra wordt besloten dat de jongere geen verdere hulp nodig heeft, worden de laatste actiepunten afgewerkt. Er wordt een laatste netwerkberaad georganiseerd om het traject af te ronden.
Ons doel is om jongeren zo zelfredzaam mogelijk te maken, zodat ze na uitstroom geen verdere hulp nodig hebben. We beginnen deze voorbereiding vanaf hun 16e jaar, zodat ze ruim de tijd hebben om vaardigheden te ontwikkelen en te wennen aan zelfstandig wonen. Hoewel dit proces voor elke jongere anders verloopt, bieden wij altijd begeleiding op maat, met de nadruk op zelfstandigheid. We geloven dat jongeren het meeste leren door hun eigen keuzes te maken en de gevolgen daarvan te ervaren.